EKOpoháre KEEPCUP

13.2.2013 18:41

Na policiach vo Veggie pribudol nový produkt. Je fit, eko a ultra moderný a VŠESTRANNÝ / nielen pre kávičkarov/...
KEEPCUP !

Zamysleli ste sa niekedy, že čoo vlastne ostane po konzumácii “take away” kávy v odpaďáku? A akoby to nestačilo väčšina jednorázových papierových pohárov na kávu má vnútorný materiál potiahnutý z vodeodolného syntetického latexu, vosku alebo polyetylénu, ktorý nie je možné recyklovať

A práve z týchto dôvodov navrhli KeepCup - na svete prvý znovupoužiteľný pohár na kávu, ktorý je vhodný aj pre kaviarenské stroje. Samozrejme aj na iné tekutiny. Cieľom je zmena myslenia ľudí, ktorí si radi vychutnávajú kávu “so sebou”. KeepCup je prvý znovupoužiteľný pohár, ktorý vyhovuje barista štandardom.

KeepCup je vyrobený z polypropylénu #5 - najbezpečnejšieho plastu pre potraviny, je BPA free a netoxický. Najlepšie sa z neho pije a umyjete ho aj v umývačke a ešte k tomu sa zmestí aj do držiaka na nápoje v aute aj na bicykli !!!  WoW 
Každodenným nahradením jednorázového pohára ekopohárom KeepCup pomôžete zamedziť vzniku veľkého množstva zbytočného odpadu a to je
bomba, nie? KeepCup je navrhovaný tak, aby barista nemal žiadne prekážky :) Ľahko dá presnú dávku kávy a neporuší cremu - YUM !!!

Fakty a zaujímavosti:

  • používatelia KeepCup zamedzili vzniku 30 000 ton odpadu z jednorázových pohárov
  • KeepCup bol testovaný na 1000 použití
  • na svete sa ročne vyrobí cca 75 jednorázových pohárov na každého človeka
  • používatelia pohárov KeepCup zabránili vyrúbaniu 70 000 stromov, ktoré by sa použili na papierové poháre
  • KeepCup v porovnaní s jednorázovým pohárom (vrátane kávy) redukuje globálne otepľovanie o 36-47%
  • polovica plastov, ktoré sa vo svete dnes používajú sú len na jedno použitie
  • ročne sa vo svete vyrobí 500 miliárd jednorázových pohárov...a to je naozaj veľa odpadu...

 

TOP potraviny na zimu: ovsené vločky

29.1.2013 19:43

Január je medzinárodným mesiacom ovsených vločiek. A preto ich neopomenieme ani my. 
Nič nezohreje na zimné ráno lepšie než výborná ovsená kaša so škoricou a medom /btw. ráno od 09:00-11:00 vrcholí práca sleziny a pankreasu  a je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti/.

Možno vás to prekvapí, ale ovsené vločky sú jednou z najupokojujúcich potravín vôbec. V zime, keď máme nedostatok slnečného svitu, ktoré v tele aktivuje produkciu serotonínu /hormón šťastia/, môžeme sa cítiť mierne "depressed". Pravidelná konzumácia ovsených vločiek a zdravých uhlohydrátov vás nakopne dobrým smerom, lebo vraj dokážu hladinu serotonínu korigovať. Pozor ale na nesprávne uhlohydráty, ako sladkosti a biele pečivo. Tie spôsobia len to, že hladina cukru v krvi astronomicky vystrelí a potom sa rapídne zrúti ešte pod pôvodnú úroveň = ešte väčšia depka. Takže GO WHOLEGRAIN!

Mimo toho, že ovos /aj jačmeň/ upravujú hladinu krvného cukru, znižujú aj tzv. „zlý“ cholesterol, ktorého vysoká hladina býva rizikovým faktorom pri mnohých ochoreniach spojených s cukrovkou. Podľa výsledkov desiatich štúdií britských vedcov vláknina z ovsených vločiek znižuje vstrebávanie cholesterolu. Ovsená kaša vám preto pomôže predchádzať ochoreniam srdca, ale oceníte ju aj pri chudnutí či udržiavaní hmotnosti.Rastlinné bielkoviny a vláknina z ovsa zasýtia na celé dopoludnie a zaženú chuť na zbytočné sladké dobroty.

Taktiež posilňujú imunitný systém a znižujú riziko niektorých druhov rakoviny a cukrovky 2. typu. Ovos je aj dobrým zdrojom mnohých živín, vrátane vitamínu E, zinku, selénu, medi, železa, mangánu a horčíka.
Ak vás tieto fakty, nemotivujú zaradiť ovsené vločky do pravidelného jedálnička, tak potom už asi nič! :)

TOP potraviny na zimu: vlašské orechy

29.1.2013 19:43

Nie je náhodou, že vlašský orech má podobý tvar ako ľudský mozog. Je dokázané, že látky obsiahnuté vo vlašských orieškoch ochraňujú organizmus pred aterosklerózou a vyživujú nervy.

Vlašské orechy sú skvelé pre ochranu pleti v zime, pretože obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, arginín, horčík, zinok, vápnik, železo a ďalšie prvky potrebné pre zdravý vývoj nášho organizmu. Posilnené bunky sú menej náchylné na poškodenie chladom a nestrácaju vlhkosť.
Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. Vysoký obsah medi je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti. Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.

Obsah tukov vlašského orecha, ktorých je v ňom až 70%, tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny (narp. alfa-linolenová kyselina), ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu.

Odborníci odporúčajú zjesť denne aspoň 5 orechov! Tak hybajte na trh a kúpte si u babky aspon kilo orechov a pekne zobkajte...

 

TOP potraviny na zimu: fazuľa

14.11.2012 13:42

Nie je náhoda, že plod fazule pripomína tvar obličky. Je totiž známe, že pomáha udržiavať správnu funkciu obličiek, ktoré práve v zime zažívajú ťažké časy. Jej regenerujúci až liečivý význam pre ľudský organizmus je daný vysokým obsahom nukleových kyselín a bielkovín. Fazuľa je odporúčanou potravinou pri redukčných diétach: pôsobí totiž odvodňujúco, posilňuje srdce a krvný obeh Je zdrojom železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a rôznych vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny povzbudzuje črevnú činnosť, upravuje trávenie a viaže jedovaté látky a tuky. Fazuľa tiež obsahuje množstvo stopových prvkov ako mangán (dôležitý pre zdravý rast vlasov), molybdén (ovplyvňujúci látkovú premenu) a ďalšie. POZOR! Obsahuje aj veľa toxínov, ktoré sa však máčaním a varom strácajú. Takže surovú radšej e-e.

Náš tip: Ak máte isté problémy /no, šak viete ktoré/, spôsobené zlým trávením strukovín, nechajte fazuľu namočenú cez noc vo vode, ktorú pre varením zlejte. Uvarenú fazuľu prepláchnite a vodu z vývaru vylejte. Pri papkaní jedzte pomaly a svedomito, aby ste zbytočne nepohltali veľa vzduchu/to ostatne platí pri jedení všeobecne/. 


 

 

Halloween kontra deň všetkých svätých

30.10.2012 17:51

Vedeli ste, že...

Halloween - a jeho história siaha až ku Keltom. Vtedy sa rok delil na dve obdobia - obdobie hojnosti a obdobie zimy a hladu. Začiatkom novembra sa Keltom zásoby zúžili a nastávala zlá doba. Preto ľudia prvý novembrový deň uctievali Boha Mŕtvych - Anwinna. Ľudia verili, že tejto noci sa zjavujú duše mŕtvych, a tak im svietili na cestu svietnikmi vyrobenými z dyní. Duchovia sa vracali domov, aby za pomoci svojich príbuzných prekročili hranicu Zemi Mŕtvých. Živí sa prezliekali do starých šiat a malovali si tváre, aby do nich nevstúpili zlí duchovia. Tejto noci sa hovorilo Samhain. Behom 500 rokov sa k moci dostala katolícka Cirkev. Pápež Bonifác IV. chcel zamedziť sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa zriadil nový sviatok - Sviatok všetkých svätých (u nás 1. novembra). Avšak mnohí ľudia slávili oba sviatky spolu. V 16. storočí bol teda na svete nový sviatok - "All Hallow'Day (Eve)", čiže Deň všetkých blahoslavených. Podvečer tohto sviatku (31.10.) sa volal All Hallows´Evening, v dedinskom slangu jednoducho Halloween.



Halloweensky recept

1 stredne veľkú tekvicu maslovú alebo hokaido
200 g cerozrnného chleba podľa vlastného výberu nakrájaného na kocky 
200 g nastrúhaného syra alebo údeného tofu 
2 strúčiky cesnaku
1/4 šálky nakrájanej šalotky
čerstvý tymián a iné bylinky podľa vlastnej chuti
čierne korenie
olivový olej
soľ
hrnček sladkej smotany alebo pre vegánov sójovej smotany
muškátový oriešok

Postup:
Predhrejte rúru na 250 stupňov. Ostrým nožom vyrežte vrch z tekvice a vyčistite ju od semien a dužiny. Vydlabanú dužinu pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte a osmahnite. Potom opečte na panvici chlieb s cesnakom a bylinkami. Zmiešajte chlieb, dužinu a syr dokopy a naplnte tekvicu až po samotný vrchol. Pridajte muškátový oriešok do smotany a polejte ňou plnku. Položte vrchnák späť na tekvicu a dajte zapiecť asi na hodinku pri teplote 200 stupňov, až kým bude tekvičku možné ľahko prepichnúť nožom. Na posledných 20 minút dajte dole vršok z tekvic, aby plnka mierne zhnedla.
 
Podávajte teplé a nezabudnite sa poďakovať za svoj pokrm... ;)

 

Its šípky time!!

27.10.2012 17:41

V čase, keď okolo vás začínajú ľudia pokiašliavať a posmrkávať, je na čase zvýšiť (len pre istotu) prísun vitamínov a to hlavne C-čka. Tí pohodlnjší si zbehnú do lekárne a tí naturálnejší z vás sa poriadne naobliekajú, chytia do ruky košík, obujú gumáky a vyberú sa do prírody zbierať šípky. Je na nezaplatenie mať vlastnoručne nazbierané, nasušné a namleté čajíky, ktoré vám v studenom a sychravom počasí zlepšia náladu a nakopnú imunitu.

Plody šípky sú bohaté predovšetkým na vitamín C, ale zároveň majú aj vysoký obsah vitamínu B1, B2, E, K, P a H, provitamín A, minerálnych látok ako napr. železa, magnézia, sodíka, fosforu a síry. Okrem toho obsahujú ovocný cukor a šťavy, petkin a éterické oleje.
Šípky dokážu telu dodať potrebné minerály, podporujú imunitu, sú močopudné a čistia krv.
Pri dlhodobom užívaní pôsobí šípka ako prostriedok znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujúci tak rozvoj artériosklerózy. Šípkový čaj je vhodné piť na zlepšenie látkovej výmeny, k prevencii a liečeniu urolitiázy (okrem oxalátovej) a na reguláciu tvorenia žlče. Zdroj: dobrárada.sk

Redman a Methodman sú vegetariáni

25.10.2012 17:20

Raperi dostávajú rozum a stávajú sa po príklade dlhoročného vegetariána a bývalého člena Wu-Tang Clanu GZA vegetariáni. GZA sa nedávno nechal počuť, že si zvykol "robiť srandu z Metha vždy keď jedol steaky," a bol prekvapený, keď mu "oznámil, že sú už on aj Redman vegetariáni".

Máme aj na Slovensku nejakých rapperov vegetariánov?? 

Diétou proti chorobám

22.10.2012 17:06

Vegetarian Resource Group vydala správu, že v posledných rokoch konvertovalo asi 2.5 miliónov Američanov vo veku nad 55 rokov na vegetariánsku diétu. Ľudia si vďaka propagande začínajú uvedomovať spojenie medzi zvýšenou konzumáciu mäsa (celkovo sa od 2. svetovej vojny asi zoštvornásobila) a nárastom civilizačných chorôb ako sú rakovina, diabetes, osteoporóza a srdcovo-cievne ochorenia. Zvlášť potešujúca je informácia, že konzumácia mäsa v krajine hambáčov klesá (o 12% za posledných 5 rokov) a rovnako štatistiky potvrdzujú pokles aj na Slovensku a v Českej republike. Že by sa naozaj začínali ľudkovia prebúdzať?


Keď budete nabudúce v reštaurácií váhať, či si dať steak alebo zeleninové rizoto, majte na pamäti nasledovné /okrem iného/...

1. Srdcovo-cievne ochorenia

Čo vám v živote zdvíha tlak? Ok ok vieme...Susedia, politici, blbý program v telke.. Ale aj to, keď si nestrážime obsah soli, tuku a kalórií v strave. Musel Bill Clinton dostať srdcový infarkt, aby si uvedomil, že mäsko síce dobre chutí, ale má aj negatívne dopady na zdravie? Aspoň, že toto ohromné zistenie v súčasnej dobe s radosťou vykrikuje do sveta. Držíme mu palce!

Keďže nasýtené mastné tuky a cholesterol sa do stravy dostávajú jedine v živočíšnych produktoch, vegetarián má v tomto smere jasnú výhodu /samozrejme, ak denne neraňajkuje veľkú kocku masla/. Vegetariánska diéta by mala obsahovať spektrum potravín, najmä zeleniny a ovocia, obilnín a strukovín pripravených zdravým spôsobom. Takáto strava dokáže znížiť krvný tlak, ktorý indikuje nábeh na srdcovo-cievne ochorenia a zlyhanie obličiek. Na internete je na túto tému kopec štúdií. Toť jedna pre zaujimavosť.

2. Diabetes

Výskumy ukazujú, že vegánskou diétou úspešne predchádzate vzniku Diabetes typu 2 /asi 85% diabetikov/ a často sa ňou toto ochorenie dokonca aj zázračne zvráti.  Príčina je opäť v zlom tuku. Krvný cukor je kontrolovaný akýsimi "zámkami" v bunkách svalov, ktoré sú aktivované hormonálnym "kľúčom"- inzulínom, prepúšťajúcim cukor do buniek. Diabetes vzniká, ak sú tie to "zámky" ucpané tukom a prestanú na inzulín reagovať. Prostým eliminovaním tuku v potrave, sa cukrovka môže úplne stratiť. Na internete je kopec case studies Výskyt cukrovej epidémie, ktorá skracuje život človeka v priemere o 15 rokov, vo väčšine krajín stúpa. V súčasnosti je v Európe asi 53 miliónov diabetikov. A pritom tieto údaje pokrývajú iba ľudí s diagnostikovaným ochorením. Na každého poznaného pacienta s diabetom môže pripadať až jeden nepoznaný! To je dosť alarmujúce na to, aby sme sa trošku obmedzili v konzumácií určitých potravín, nemyslíte?

3. Rakovina

Rakovina je spôsobená zmenou, mutáciou DNA, zdedenou alebo nadobudnutou počas života.  Či je to rakovina prsníka, prostaty alebo hrubého čreva, vegánska diéta opäť raz ukazuje ako najsuper prevencia. Aj tento krát je veľa zdrojov, na ktoré sa dá odvolávať.  V článku od Vegsource sa píše, že z nasýtených tukov vznikajú voľné radikály, poškodzujúce bunky a tým ohrozujú aj ich DNA.  Antioxidanty sú v dnešnej dobe už veľmi dobre zmarketované zázraky, ktoré proti takýmto zásahom v tele bojujú. Videli ste už reklamu na salámu zdôrazňujúcu vysoký obsah antioxidantov a vitamínov?? Asi ťažko ju niekedy uvidíme. Čerstvá zelenina, ovocie, semená a orechy sú zdroje, kde by sme ich mali hľadať.


T. C. Campbell, ktorý publikoval výsledky dlhoročných výskumov v knihe The China Study (odvoláva sa na ňu aj už spomínaný Bill), svoje poznatky zhŕňa jednou vetou: "Ľudia, ktorí prijímajú stravu založenú na živočíšnom proteine, trpia najčastejšie chronickými ochoreniami... Ľudia, ktorí naopak jedia prevažne rastlinnú stravu sú najzdravší a darí sa im vyhýbať týmto chorobám. Tieto výsledky nemožno ignorovať."
Očividne nie sú živočíšne produkty liekom na tieto rozpínajúce sa choroby /ak vôbec nie sú jednou z ich príčin/. Naopak rastlinná strava má schopnosť navrátiť zdravie, ktoré máme všetci schované niekde v päte. Toto video je celkom zaujímavé v tomto smere...

 

 

MAKROBIOTICKÉ piatky vo veggie

10.10.2012 13:27

Pretože by sme chceli prispieť k tomu, aby každý náš zákazník našiel svoj balans, bude každe piatkové HOT COMBO pripravené v štýle makrobiotiky.

Väčšina ľudí žije uponáhľane a má chaotickú a nevhodnú životosprávu. Chaos v strave = chaos v organizme.
Prírodná medicína vsádza na prirodzenú schopnosť organizmu, udržať si svoju vlastnú rovnováhu aj napriek meniacemu sa prostrediu. To je ale možné iba za predpokladu, že naše telo dlhodobo nenarušujeme a nezaťažujeme nesprávnou životosprávou. Potraviny, ktoré majú vyváženú energiu, správne sa kombinujú a pripravujú, zásobujú ľudský organizmus rovnovážnou energiou a v tele nastoľujú stav, v ktorom sa vie sebaregenerovať. A práve týmto balansom sa zaoberá makrobiotika.


kvalita nad kvantitou

Úspech makrobiotického stravovania spočíva v hodnotení potravín z hľadiska kvality energie obsiahnutej v potravinách. Dnes sa skôr zaujímame o nutričné tabuľky, teda laboratórne namerané hodnoty, namiesto toho, aby sme pracovali s tým najdôležitejším... s kvalitou energie.

Jedným zo základných bodov systému makrobiotiky je dostatočné žuvanie každého kúska, približne 50-krát, aby sa strava obalila potrebným množstvom slín a aby sa tak následne uľahčilo jej spracovanie tráviacim ústrojenstvom. Takže TAKE UR TIME!!!

Pri makrobiotickom stravovaní by ste mali v prvom rade jesť potraviny zo svojho najbližšieho okolia alebo aspoň vždy z rovnakého klimatického pásma kde ste sa narodili a žijete. Treba brať do úvahy ročné obdobie, podnebie, polohu, pôvod, poľnohospodárske praktiky, tradičné zvyklosti a samozrejme individuálny stav a konštitúciu.

V našom miernom klimatickom pásme, charakterizovanom štyrmi ročnými obdobiami sú optimálne proporcie dennej stravy dané makrobiotickým štandardným režimom: 40-50 % celozrnných obilnín, 30-35 % zeleniny, hlavne tepelne upravenej rôznymi spôsobmi, s malým množstvom surovej zeleniny, 5-10 % strukovín a morských rias a 5 % polievky. Doplnkovo možno zaradiť ryby, ovocie mierneho pásma, semená, orechy a oleje.
Ďalej má byť strava makrobiotika čo najčerstvejšia. Môže byť konzervovaná iba prirodzenými metódami, teda sušením či fermentovaním.
Mrazenie, ožarovanie a pridávanie konzervačných látok = NONO


we like

Makrobiotika predstavuje nielen vedu o zdravej vyváženej výžive a liečbe, ale ponúka i životný štýl rešpektujúci zákony prírody a vesmíru. Svojim dôrazom na konzumáciu tradičných potravín z primeraného klimatického pásma, organicky pestovaných a z 98% rastlinného pôvodu priaznivo prispieva k ochrane životného prostredia. Má minimálne nároky na spotrebu elektriny, fosílnych palív, nezaťažuje ovzdušie masívnou diaľkovou dopravou. Navyše odmieta podriadiť sa novodobému trendu konzumácie geneticky modifikovaných potravín, pretože hlása, že príroda stvorená ako celok je dokonalá.

 

UŽITE SI TO ČARO! I wonder, what´s the wonder...

20.8.2012 18:06

Keďže chceme, aby naši zákazníci boli ešte viac zdraví, vykúzlili sme im ČARO...

JE to živé.

JE to malé, čierne a božské a...

JE to liek.

Celé je to o tom, že ak chceme byť živí a fit nie prekyselení /= chorí, zapálení, napálení, atď/, potrebujeme sa alkalizovať. Preto je treba konzumovať dosť surovej stravy plnej ENZÝMOV. Tie nám pomáhajú tráviť jedlo. Enzými ale odumierajú pri zvýšenej teplote /už od 40-50 °C/. Presne tak, ako my sami. A potom už svoju funkciu neplnia.

Naše ČAROvné guličky sú zložené zo 100% BIO a 100% RAW /živých/ surovín! Dokonca sa obídu aj BEZ mlieka, lepku, cukru a rafinovaných surovín.
Voňajú po naozajstnom kokose, pretože sa do nich pridáva PANENSKÝ a teda živý kokosový olej. Surové kakao, ktoré je v nich obsiahnuté je sušené šetrne tak, aby sa zachovali živé zložky /tobôž, aby bolo rafinované ako v klasickej čokoláde/. Nezabúdajme na slovenský BIO med, taktiež tepelene neupravený a nedochucovaný.

Prečo je ČARO liekom?

Pretože surové kakao patrí medzi najzdravšie potraviny na našej planéte /SUPERFOODS/. Spolu s ďalšími prírodnými surovinami má tak vysoký obsah biologicky účinných látok /ANTIOXYDANTY/, že dosahuje koncentráciu liečiva. Superfood sú intenzívnou výživou, ktorá je v dobe, kedy je pôda našou chamtivosťou plienená a zneužívaná, veľmi cenná.
Surové kakao výrazne ovplyvňuje našu mysel a to, ako sa cítime. Doslova nás rozjasňuje...

Neh je jedlo našim liekom...