Hello spring, hello vitamins!

4.3.2015 18:16

Za pár dní je tu oficiálna jar. Konečne!

Priniesie so sebou nielen viac vitamínu D a dobrej nálady a aj ďalšie potrebné látky v sezónnom ovocí a zelenine.
Vo Veggie sa tešíme sa na dávky slnečnej energie a vyhlasujeme boj proti
jarnej únave!



Smoothie vs jarná únava

Väčšine z nás sa stane, že nám na jar ubudne energie, cítime sa unavení a vyčerpaní. Spôsobuje to nedostatok D vitamínu zo slnka, málo pohybu a častokrát nedostatočný prísun minerálnych látok a vitamínov počas zimy. Netreba hneď prepadať panike, že máte spavu chorobu.

Aby sme tento rok zvládli jarnú únavu o niečo lepšie, využime ešte zdroje ovocia a zeleniny, ktoré máme a doplňme živiny ešte pred oficiálnym začiatkom jari. A s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi pridávajme na pestrosti, kvalite a kvantite.

 

Smoothie môže byť vhodným zdrojom zdraviu prospešných látok, nakoľko ním vieme vypiť celkom slušnú dávku ovocia či zeleniny na "posedenie". Je to v podstate nápoj, ktorý vzniká zmixovaním ovocia, zeleniny a šalátových listov.
U nás zažil boom predminulý rok. A celkom oprávnene.  
Na rozdiel od čerstvej šťavy
obsahuje vlákninu a zasýti na dlhší čas, preto je vhodný aj na raňajky, desiatu či olovrant. Čoskoro predstavíme jarné smoothie aj vo Veggie!

 

Vyskúšajte náš recept:

Žihľavovo-hruškové smoothie (2 porcie)

  • 200 g hrušky
  • 30g jarnej žihľavy
  • 20 g zázvoru
  • 6 ks namočených ďatlí
  • šťava z 1/3 citróna
  • 400 ml ryžového mlieka
  • hrsť namočených mandlí
  • peľ na ozdobu


Tip na zmiernenie jarnej únavy:

Denná odporúčaná dávka ovocia je okolo 200 g a zeleniny 400 g, čo predstavuje aspoň dva kusy ovocia. K obedu a večeri si pridajte zeleninový šalát alebo rýchlo podusenú či naparenú zeleninu.

veggie style VS random style

2.2.2015 16:26

Menúčkuješ, menúčkujem, menúčkujeme...
 

Obed v reštaurácii je už dnes skôr pravidlom ako niečím extra. Vyprážaný rezeň alebo syr s hranolkami je už viac, či menej "pasé", pretože reštaurácie sa konečne začínajú tváriť zdravo. No ako to s týmito "menučkami" naozaj vyzerá po nutričnej stránke? Denné menu šetrí čas, ktorý by sme inak museli stráviť v kuchyni, no šetrí aj naše zdravie a hmotnosť?

Rozhodli sme sa výjsť s kožou na trh a porovnať jedno z našich HOT COMBO s bežne dostupným „menúčkom“ /použili sme pritom software Nutriservis, ktorý vyrátava štandardné hodnoty rôznych surovín/.
 

Ako sme obstáli?


Odporúčaný denný prijem energie pre "random" ženu vo veku 30 rokov, 170 cm vysokú, s cca váhou 60 kg a s ľahkou fyzickou aktivitou, je približne okolo 8000 kJ. Z toho by mali bielkoviny tvoriť 15% denného príjmu (od 50 do 70 g), sacharidy 55 % (260 g) a tuky 30% (63 g ). 

Ak vychádzame z toho, že človek za deň zje 4-5 porcií jedla, tak by naša „priemerná“ žena mala na obed prijať okolo 2500 kj.
"Random" menúčko teda pre štíhlu líniu veľmi neuspelo.

Bielkovín má síce viac než dva krát toľko, než náš Veggie favorit, no nenechajme sa riadiť mottom: čím viac bielkovín, tým lepšie. Vedci totiž hovoria, že vyšši príjem bielkovín ako 1,5 g na 1 kg hmotnosti človeka denne, je zo zdravotného hladiska nevhodný a okrem iného, poškodzuje obličky.

Podľa tabuliek, príjem mäsa z roka na rok stúpa a dnes pripadne až 70 kg masa na jedného obyvateľa. To je 3- násobný vzostup za posledných 30 rokov! Takže pokiaľ nie ste vrcholový športovec, nepreháňajte to.

Sumasumárum, hoci obedy v reštauráciách vyzerajú možno na prvý pohľad neškodne, často v sebe schovávajú priveľa energie, tukov, soli, toxínov a človek po nich často končí v následovnej situácií:


NÁŠ TIP
Vymeňte klasické cestoviny za celozrnné obilniny ako sú bulgur, quinoa, jačmenné krúpy a pod.
Spravte si počas pracovného týždňa aspon 2 bezmäsité dni, kedy zaradíte viac strukovín ako napr. červená šošovica, cícer, hrach, lúsky, fazuľa atď. K obedu si miesto sladeného nápoja dajte vlažnú stolovú vodu s citrónom alebo bylinkový čaj.

/zdroj: Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutřiční terapeuty od Štepána Svačinu a kol./

SUPERFOOD powders

22.4.2014 13:44

Nemusíte chcieť vyzerať ako Arnold pred 20-timi rokmi, aby ste mali dôvod zaradiť do svojej stravy "prášky". Chceli by sme vás zoznámiť s troma novodobými SUPERFOODS, ktoré si po novom môžete dať vo Veggie vo vypeckovanom jarnom SMOOTHIE...

 

1. ZELENÝ JAČMEŇ

Mladý jačmeň je ÚPLNÁ BOMBA! Je vyrábaný z mladých lístkov jačmeňa, keď sú asi 12 – 14 centimetrov dlhé. Mladé rastlinky majú schopnosť prijímať maximum výživných látok z pôdy. Práve preto je sú aj listy mladého jačmeňa, ktoré sa neskôr spracúvajú na šťavu a prášok, také bohaté na vitamíny, minerály, enzýmy a chlorofyl.

Umelo vyrábané tabletky s izolovanými zložkami (napr. tabletky vitamínu B a pod.) len ťažko dokážu nahradiť bohatstvo, ktoré nám príroda ponúka v podobe mladých, klíčiacich rastlín. Komplexná súhra jednotlivých obsahových látok, často takých, ktoré ešte ani nie sú vedecky preskúmané či pomenované, je práve to, čo je pri zelených potravinách dôležité!

Mladý jačmeň je veľmi bohatým zdrojom viacerých enzýmov. Patria k nim napr. unikátny SOD (superoxid dismutáza, extrémne účinný antioxidant pôsobiaci proti starnutiu buniek a zápalom), cytochrom oxidáza, oxidáza mastných kyselín, transhydrogenáza a mnohé ďalšie, kto sú nevyhnutné pre metabolické spracovanie živín v organizme. Celkovo tvoria enzýmy až 40% hmotnosti mladého ječmeňa.

Mladý jačmeň obsahuje aj veľa vitamínov a minerálov. Patrí k nim draslík, vápnik, horčík, železo, meď, fosfor, mangán, zinok. Z vitamínov je to najmä betakarotén (provitamín A), vitamíny skupiny B: B1, B2, B6, kyselina listová (dôležitá pre rast buniek), kyselina pantoténová a vitamín C.

Mladý jačmeň sa zvyčajne odporúča na detoxikáciu organizmu. Má alkalické pH a jeho užívanie znižuje prekyslenie organizmu spôsobené nesprávnym stravovaním. Chlorofyl a beta karotén pôsobia ako antioxidanty.
Užívajte približne 1 čajovú lyžičku denne jeden až dvakrát denne aspoň pol hodinu pred jedlom. Pravidelné užívanie jačmeňa sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám (z dôvodu vylučovania toxínov aj do materského mlieka). Môže sa stať, že vám pri jeho užívaní bude zo začiatku zle, lebo sa spustí detoxikácia. Treba piť veľe veľa vody vtedy a pomôcť procesu odľahčením stravy a vyhýbaniu sa stresom.


NÁŠ TIP = Ak máte pestovateľského ducha, kúpte si kvalitný kompostový substrát, bio semeno a pestujte si jačmeň doma na balkóne alebo parapete. Budete mať k nemu šilnejší vzťah a zároveň ušetríte...

 

2. KONOPNÝ PROTEÍN

Konopný (hemp) proteín sa získava z rozdrvených semienok rastliny konopa siata (cannabis sativa). Neobsahuje THC, preto nemá žiadne psychotropné účinky... to len aby ste neboli sklamaní hehe...

Konopný proteín obsahuje až 50 % bielkovín. Sú v ňom zastúpené všetky aminokyseliny, čo je v rastlinnej ríši výnimočné. Konopný proteín je preto ideálnym prostriedkom na doplnenie bielkovín pre vegetariánov a vegánov! Takže ak sa aktívne venujete športu, bude pre vás konopný proteín nenahraditeľným doplnkom na rast svalovej hmoty. (Baby takže ak chcete mať vysekaného muža, povinne mu robiť ráno konopný nápoj a poslať ho do fitka lol )
Okrem toho obsahuje tiež vysoký podiel vlákniny (21 %), a preto napomáha pri detoxikácii organizmu. Nespôsobuje nadúvanie alebo ťažkosti trávenia, čo je jeho veľkou výhodou oproti iným rastlinným zdrojom bielkovín. Má takmer ideálny pomer omega mastných kyselín (3, 6, 9-omega mastné kyseliny). Mastné kyseliny omega 3 a omega 6 si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať (preto sa nazývajú esenciálne) a je potrebné prijímať ich v strave.

Denne je vhodné skonzumovať 2 až 10 čajových lyžičiek.


3. MESQUITE

Mesquite (Prosopis juliflora) je názov pre strom rastúci v Strednej a Južnej Amerike. Jeho plody majú podobu strukov a vyrába sa z nich múka (prášok), ktorá bola oddávna tradičnou a výživnou potravinou pre pôvodných obyvateľov Ameriky.

Mesquite sa vyznačuje vysokým obsahom bielkovín (16%). Z aminokyselín je významný podiel lyzínu. Mesquite je bohaté aj na vlákninu. Obsahuje jej až 6% a prispieva tým k dobrej činnosti čriev. Z minerálnych látok je dôležitý obsah vápnika, horčíka, draslíka, železa a zinku. Mesquite je veľmi efektívne pri udržiavaní stabilnej hladiny cukru v krvi. Keďže cukor v ňom obsiahnutý má formu fruktózy, na jeho metabolizmus nie je potrebný inzulín. Má glykemický index 25, takže je "v poho" pre diabetikov.
Mesquite je samozrejme bezlepková potravina, takže ak na to máte, môžte ho používať ako náhradu lepkovej múky.

Denná spotreba nie je obmedzená, takže koľko telo pýta. Ale bacha, je to fakt dobré. Má výraznú chuť s karamelovým nádychom a príjemnú vôňu. Takže nie, že zjete celý pack na posedenie a bude vás potom bolieť brucho! :)

POZOR POZOR!

Je dôležité, aby sa tieto prášky tepelne neupravovali a používali iba v pokrmoch s teplotou do 40°C.

Zdroje: superfoodshop.sk

 

 

 

 

Zdravá strava: MUST KNOW, vol. 3

22.4.2014 13:43

Tram-ta-da-dá...posledný diel seriálu Zdravá strava: MUST KNOW, je tu! Hľa, takto ku vám dnes prehovárame....

 

# 5 Vitamín D

Môžete spapať všetok vápnik sveta naraz, no bez príjmu dostatočného množstva vitamínu D, ktorý napomáha správnemu vstrebávaniu vápnika, vám to bude k ničomu lol. Že vitamín D sa dá získať iba z tresčej pečene? Nou nou nou...Najlepším a najprirodzenejším zdrojom tohto mimoriadne dôležitého a žiaľ podceňovaného vitamínu je onéé... naše krásne slniečko. Doprajte si aspoň 20 minút slnečného svetla dva krát týždenne na tvár a končatiny (priameho, nie cez sklo na okne)/v zime alebo v zamračenom počasí viac/ a máte istotu, že máte dosť "déčka".

Čo sa rastlinnej stravy týka, dobrým zdrojom tohto vitamínu sú aj huby rôzneho typu (zbieraných alebo pestovaných aspoň nejaký čas vonku). Ak však trávite väčšinu času niekde vnútri, ste málo na slnku a nechutia vám hríbiky, určite je na mieste konzumácia fortifikovaných potravín (obohatené o tento vitamín) alebo prírodných výživových doplnkov... Nuž čo..Nežijeme na slnečnej Floride...

 

# 6 Omega 3

Omega­3 patria spolu s omega­6 medzi esenciálne mastné kyseliny, ktoré si naše telo, podobne ako esenciálne aminokyseliny, nedokáže samo privyrobiť, a je nutné ich teda prijímať v potrave, pretože bez toho by nám prestalo fungovať asi všetko...

Odvšadiaľ počúvame o tom, že ryby sú ideálnym zdrojom omega­3 mastných kyselín a dobrého tuku... niežeby na tom nebolo nič pravdivé, ale treba dodať, že ryby sú tiež živočíchy, a preto tiež obsahujú AJ zlé tuky a zlý cholesterol, preto ideálne určite nie sú. A to nehovoriac o ťažkých kovoch. Pravidlo znie: ideálnym zdrojom kvalitného a pre nás prospešného tuku sú v prvom rade orechy a semienka (hociktoré), a v druhom rade za studena lisované oleje z nich pripravené. Olivy a avokáda sú tiež bohaté na zdravé tuky, no vo väčšoim množstve obsahujú skôr mastné kyseliny typu omega­6.

Názorný príklad: naše krásne, domáce ľanové semienka obsahujú takmer 10x toľko omega­3 ako na prírodno pripravený filet z divokého lososa; v tesnom závese za nimi bodujú chia semienka s približne 8­násobným obsahom týchto mastných kyselín.

Tak a ste vybavení....


zdroje:
ods.od.nih.gov
clevelandclinic.org

 

Zdravá strava: MUST KNOW, vol. 2

22.4.2014 13:43

Minule sme napísali čo to o tom, ako to je v strave vegeratiánov a vegánov s bielkovinami a B12-tkou. Sľúbili sme pár riadkov o starom známom vápniku a železe. Tak sme trochu "pogooglili" a počítali, tu je pre vás náš výcuc...

 

# 3 Vápnik
Ak je v mlieku naozaj toľko kvalitného vápnika, ako nás učili na mliečnej výchove, tak by v krajinách s najvyššou konzumáciou mliečnych výrobkov na svete logicky malo najmenej ľudí trpieť osteoporózou či zlomeninami, čo sú najjasnejšie známky slabých a riedkych kostí. Hádajte, ako je to v realite...Našli sme nejaké štatistiky spotreby mlieka na obyvateľa a vyskytu osteoporózy a zamysleli sme sa...

Nuž, ako jeden rozumný muž povedal (Rip Esselstyn okolo 6:00): "Je to calcium a nie cowcium"... Čo by sa voľne dalo preložiť asi ako vápnik a nie kravápnik. Je to minerál, minerály sú v zemi. Preto ich aj ťažíme zo zeme a nie z kravičiek!! Zo zeme rastú rastlinky a tak sú aj prírodne dokonalými a perfektnými zdrojmi vápnika. Jedná sa najmä o tmavú zelenú listovú zeleninu, orechy a semienka.

Pre porovnanie a konkrétnosť: 100g mlieka obsahuje 113mg vápnika, pričom denná potreba bežného dospelého človeka je asi 1000mg. A teraz prichádzajú naši superhrdinovia: 100g mandlí obsahuje 264mg vápnika, 100g chia semiačok 631mg, 100g nelúpaného sezamu 975mg vápnika (a vedeli ste že náš hummus obsahuje tahini, ktorý je zo sezamu? :-)) no a to najlepšie nakoniec... naj naj naj zdroj vápnika máme my tu na Slovensku priamo pod nosom – mak, ktorého 100g obsahuje až 1438mg vápnika.
Takže prečo nie mlieko? Mlieko prekysľuje a zahlieňuje organizmus, obsahuje zlý cholesterol, zlé tuky, kravské hormóny a antibiotiká (ak nimi kravenky kŕmia) a ešte je aj nehumánne a neekologické. Tak preto...A basta fidli!
Takže miesto kravského mliečka, pekne šup šup urobiť mliečko z mandlí, sezamu alebo maku...

 

RECEPT NA MAKOVÉ MLIEKO
100 g mletého maku namočte do 850–1000 ml kvalitnej vody najlepšie cez noc alebo aspoň 2-3 hodky a potom mixujte v mixéri asi tak 2 minúty. Môžete osladiť 1 PL medu al. agáve sirupu. Ak si ho dáte pred spaním, budete po ňom spinkať ako bábä....

 

# 4 Železo
Železo je minerál nevyhnutný pre krvotvorbu (hemoglobín) a správnu cirkuláciu krvi, teda aj živín a kyslíka do všetkých častí tela, a jeho dostatočný príjem je preto veľmi dôležitý pre športovcov a ženy (v najlepšom veku :-)). Zabudnite na hovädzie mäso a obráťte sa na dary matky prírody v podobe rastlinných zdrojov. Podobne ako pri spomínanom mäse, aj tu sa dá spoľahnúť na tmavú farbu potravín, ktorá je spôsobená práve prítomnosťou železa: dobrými zdrojmi sú cvikla, tmavé čerešne či višne, o dosť lepšími strukoviny (najmä šošovica a cícer – a vedeli ste že náš humus je z cíceru? :-)), vynikajúcimi tmavá listová zelenina (podľa druhu obsahujú cca 2x toľko železa ako hovädzie mäso), orechy (mandle, pistácie, lieskovce...tiež 2x toľko) a melasa (3x), no a absolútnym víťazom sú tekvicové semiačka (až 9x toľko železa!!).

V ďalšom dieli OMEGA 3 a VITAMÍN D...

zdroje:
nutritiondata.self.com 
veganrealm.tumblr.com

 

Zdravá strava: MUST KNOW, vol. 1

22.4.2014 13:43

„Odkiaľ vezmem bielkoviny, keď prestanem jesť mäso?"

"Budem mať dosť B12, keď obmedzím živočíšne výrobky?"

Sú vám tieto otázky povedomé? ... Každý, kto rieši rieši otázku zdravej výživy a chce aby mu telíčko dobre slúžilo, si takéto /alebo podobné/ otázky prosto musí položiť.
Ak dovolíte, radi by sme vás nasledovnými riadkami uistili, že sa v tomto smere môžte cítiť absolútne v bezpečí. Postačí vám k tomu pár informácií a trochu vôle...

Všetci vieme, že nezdravé jedlo nie je len výsadou tých, čo vo veľkom jedia mäso či vajcia, sú milovníci junk foodu a podobne...Nájdu sa aj medzi zdravo sa tváriacimi "bylinožravcami". Títo potom takouto stravou trpia rovnako ako všetci ostatní, pretože povedzme si úprimne... z nutričného hladiska medzi vyprážaným rezňom, vyprážaným syrom a vyprážaným šampiňónom či karfiolom zas až taký rozdiel nie je.

Vo všeobecnosti preto platí, že keď nemáte dostatočne pestrú stravu plnú čerstvej zeleniny a ovocia, a pravidelne nekonzumujete orechy a semienka, je veľká pravdepodobnosť, že máte nedostatok niektorého z vitamínov alebo minerálov, či už ste vegetarián, vegán, vitarián, XY-án alebo všežravec.

#1 Bielkoviny
Hoci je otázka bielkovín alebo proteínov nadiskutovanejšia, skutočne predstavuje najmenší problém. Predstavte si najväčšie zvieratá na zemi – slony, žirafy, nosorožce, hrochy, kone, byvoly atď. – a koľko asi tak potrebujú bielkovín, aby vyrástli do takých rozmerov... všetky sú bylinožravé! Papajú trávu, listy a korienky, lebo vedia, čo je dobré :-)

A teraz prakticky. Bielkoviny sú nesmierne dôležitou súčasťou našej stravy, pretože sa zúčastňujú prakticky každého bunečného procesu a sú potrebné pre regeneráciu a rast. Sú zložené z aminokyselín, z ktorých 9 si telo nedokáže vyrobiť samo a musí ich prijímať v potrave. Na rozdiel od živočíšnych potravín väčšina rastlinných neobsahuje všetky tieto esenciálne aminokyseliny, no prirodzenou kombináciou napr. obilnín a strukovín v jedle nie je problém ich získať. Bohatými zdrojmi rastlinných bielkovín sú v prvom rade strukoviny (šošovica, fazuľa, sója, hrach), celozrnné obilniny (najmä bezlepkové), orechy a semienka, no aspoň minimálne množstvo bielkovín je obsiahnuté prakticky vo všetkom, hoci aj v jablku či šaláte. Navyše existujú aj také vegánske superpotraviny, ktoré obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ako sú konopné semienka, bobule goji (kustovnica čínska), skvelá bezlepková quinoa či spirulina!

Pre zaujímavosť ...
100 g morčacieho masa (asi 33 g bielkovín) = 100 g mandlí alebo 180 g fazule aleboooo 57 g spirulíny

# 2  B12

Vitamín B12 predstavuje jediný skutočný vegánsky problém z hľadiska výživy, pretože ho produkujú baktérie a iné mikroorganizmy, podľa niektorých odborníkov prítomné iba v živočíšnych potravinách. Výskyt tohto vitamínu je vo všeobecnosti pomerne vzácny, ale našťastie ho ani nepotrebujeme veľa. Vegetariáni konzumujúci vajcia a mliečne výrobky sa o príjem B12 pravdepodobne nemusia obávať, no vegáni by mu mali venovať zvýšenú pozornosť. Niektorí odborníci tvrdia, že vitamín B12 je možné dopĺňať aj konzumáciou napr. fermentovaných potravín (kyslá kapusta, miso, kombucha, tempeh), morských a sladkovodných rias (spirulína) či kvasnicových výrobkov (klasické či lahôdkové droždie), no iní sú presvedčení o tom, že v tomto prípade je nutné brať výživové doplnky. Ideálne je preto asi dať si urobiť krvné testy a zariadiť sa podľa výsledkov :-)

Náš tip....
na raňajky za lyžicu BIO zeminy ...pssss... srandujeme, ale proti gustu žiadny dišputát ....

NABUDÚCE si podáme vápnik a železo....

Zdroje:
healthaliciousness.com
en.wikipedia.org
health.clevelandclinic.org
pcrm.org

MACA - NOVÉ SUPERFOOD

4.4.2014 12:13


MACA  je prastará liečivá bylina Peruánskych Ánd, a.k.a. peruánsky žen-šen

Jedlý koreň je podobný reďkovke a patrí medzi základné zložky potravy u miestneho obyvateľstva. Peruánske ženy začínajú používať Macu od veku 3 rokov a zostávajú silné, plodné, produktívne a majú neuveriteľnú výdrž až do neskorého veku... To chceme aj my, slovenské ženy!

MACA je v Peru uctievaná počas viac ako 2000 rokov. Podľa legendy sa hovorí, že bojovníci Inkov jedli Macu pred bojovou výpravou na dosiahnutie sily a vytrvalosti. Španielski dobyvatelia ju nazývali „sexuálnou rastlinou Inkov“. úúúúúúúúúúúúú....

Udajne vie MACA vracať organizmus do rovnováhy a regulovať produkciu enzýmov a hormónov, obzvlášť hormónov pohlavných. Vďaka tomu pôsobí na reprodukčné orgány, takisto aj na príslušné mozgové centrá a pomáha priaznivo ovplyvňovať nielen sexualitu, ale aj ďalšie oblasti, ktoré súvisia s hormonálnou rovnováhou. No pekne...


6 x ÁNO pre MACA:

  1. zvyšuje libido, pôsobí ako afrodiziakum ( to sa vždy hodí ;)
  2. klinické testy potvrdili pozitívny vplyv na potenciu, objem semena a pohyblivosť a počet spermií (že by záchrana pre vymierajúcu Európu?)
  3. pôsobí proti duševnej vyčerpanosti, stresu, posilňuje psychickú odolnosť (ÁNO!)
  4. posilňuje a omladzuje organizmus, zmierňuje príznaky starnutia (áno, áno,áno)
  5. podporuje rast svalovej hmoty a vlasov (povinne všetkým mužom!)
  6. pozitívne ovplyvňuje menštruačný cyklus a pôsobí proti osteoporóze (povinne všetkým ženám!)

K tomu všetkému je 100%ne bezpečná, bez vedľajších účinkov!! Dá kúpiť na internete. Na príklad na stránke Happylife.

Ak sa bojíte, že vám nebude chutiť, môžeme vás ubezpečiť, že je úplne v pohode poživteľná. Chutí skoro ako pomleté sušené oriešky. Ak ju chcete ochutnať, vo VEGGIE vám z nej spravíme nový jarný drink MACA LATTE...

 

 

Dôvod č. 1 prečo byť vegetariánom

25.3.2013 06:55

Dobrá výživa znamená viacej využiteľnej energie. Naopak príliš veľa tuku v krvi spôsobí, že tepny sa stanú menej priechodnými a vaše svaly budú mať nedostatok kyslíka. Výsledok? Unavený človek. Vyvážená vegetariánska strava je prirodzene bez zlého cholesterolu, ktorý sa nachádza v živočíšnych produktoch a ukladá v krných riečištiach. Mäso nie je jediný zdroj energie. Práve naopak má s ním metaboliznus po energetickej stránke viac práce než osohu. Celozrnné potraviny, strukoviny a ovocie so zeleninou majú tak vysoký obsah zložitých sacharidov, že vaše telo bez problémov zásobia dostatočným množstvom paliva.

Ostatne potvrdzujú to desiatky úspešných športovcov vegetariánov a vegánov. Napríklad atlét Carl Lewis, ktorý sa stal vegetariánom v roku 1991 a za svoju kariéru získal 10 Olypmpískych medailí, z ktorých deväť bolo zlatých...

 

Zdroj: http://www.vegetariantimes.com a http://www.nursingschools.net

 

TOP potraviny na zimu: ovsené vločky

29.1.2013 19:43

Január je medzinárodným mesiacom ovsených vločiek. A preto ich neopomenieme ani my. 
Nič nezohreje na zimné ráno lepšie než výborná ovsená kaša so škoricou a medom /btw. ráno od 09:00-11:00 vrcholí práca sleziny a pankreasu  a je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti/.

Možno vás to prekvapí, ale ovsené vločky sú jednou z najupokojujúcich potravín vôbec. V zime, keď máme nedostatok slnečného svitu, ktoré v tele aktivuje produkciu serotonínu /hormón šťastia/, môžeme sa cítiť mierne "depressed". Pravidelná konzumácia ovsených vločiek a zdravých uhlohydrátov vás nakopne dobrým smerom, lebo vraj dokážu hladinu serotonínu korigovať. Pozor ale na nesprávne uhlohydráty, ako sladkosti a biele pečivo. Tie spôsobia len to, že hladina cukru v krvi astronomicky vystrelí a potom sa rapídne zrúti ešte pod pôvodnú úroveň = ešte väčšia depka. Takže GO WHOLEGRAIN!

Mimo toho, že ovos /aj jačmeň/ upravujú hladinu krvného cukru, znižujú aj tzv. „zlý“ cholesterol, ktorého vysoká hladina býva rizikovým faktorom pri mnohých ochoreniach spojených s cukrovkou. Podľa výsledkov desiatich štúdií britských vedcov vláknina z ovsených vločiek znižuje vstrebávanie cholesterolu. Ovsená kaša vám preto pomôže predchádzať ochoreniam srdca, ale oceníte ju aj pri chudnutí či udržiavaní hmotnosti.Rastlinné bielkoviny a vláknina z ovsa zasýtia na celé dopoludnie a zaženú chuť na zbytočné sladké dobroty.

Taktiež posilňujú imunitný systém a znižujú riziko niektorých druhov rakoviny a cukrovky 2. typu. Ovos je aj dobrým zdrojom mnohých živín, vrátane vitamínu E, zinku, selénu, medi, železa, mangánu a horčíka.
Ak vás tieto fakty, nemotivujú zaradiť ovsené vločky do pravidelného jedálnička, tak potom už asi nič! :)

TOP potraviny na zimu: vlašské orechy

29.1.2013 19:43

Nie je náhodou, že vlašský orech má podobý tvar ako ľudský mozog. Je dokázané, že látky obsiahnuté vo vlašských orieškoch ochraňujú organizmus pred aterosklerózou a vyživujú nervy.

Vlašské orechy sú skvelé pre ochranu pleti v zime, pretože obsahujú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B, C, E, arginín, horčík, zinok, vápnik, železo a ďalšie prvky potrebné pre zdravý vývoj nášho organizmu. Posilnené bunky sú menej náchylné na poškodenie chladom a nestrácaju vlhkosť.
Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. Vysoký obsah medi je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti. Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.

Obsah tukov vlašského orecha, ktorých je v ňom až 70%, tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny (narp. alfa-linolenová kyselina), ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu.

Odborníci odporúčajú zjesť denne aspoň 5 orechov! Tak hybajte na trh a kúpte si u babky aspon kilo orechov a pekne zobkajte...

 

|<<<
12