Eko tipy na Deň Zeme

2.5.2014 10:33

Aj keď by to malo byť našou každodennou rutinou, dnes je Deň Zeme a preto by bolo pekné sa zamyslieť, ale aj niečo v životnom štýle pro-aktívne zmeniť k lepšiemu. Tu je pár tipov od Priateľov Zeme...

 

  • Nie sme hrošíci, preto uprednostňujme sprchovanie pred kúpaním! Ušetriť tak môžme až 2/3 vody.
  • Čooo?? Vy ešte nemáte pákové batérie?? No pome do Hornbachu!! Ich namontovaním, predídeme zbytočnému púšťaniu vody pre nastavenie tej správnej teploty.
  • Nepoužívajme agresívne čistiace prostriedky napr. s obsahom chlóru. My vo Veggie používame len produkty od Sonettu. Krásne voňajú a šetria prírodu...Eshop Anatura
  • Všetci chceme krásne voňať, ale na to sú parfúmy! STOP používaniu aviváže, lebo je ťažko biologicky odbúrateľná a na vlastnú čistotu bielizne nemá žiaden vplyv (a nehovoriac o tom, že je tá chémia v kontakte s vašou pokožkou).
  • Dámy, viete vy koľko tažkých kovov a toxínov je v komerčnej kozmetike?? Dnes už nie je problém zohnať si eko kozmetiku, ktorá nebola testované na zvieratách, sú vyrobené zväčša z prírodných produktov a majú ekologický, dobre recyklovateľný obal. Overený tip je značka Agáta v eshope Zore..
  • Vyhýbajme sa jednorazovým obalom a zbytočne baleným potravinám. Pokiaľ je to len trochu možné, pokúsme sa znížiť spotrebu výrobkov balených v PVC obaloch, hliníkových plechovkách, kombinovaných obaloch. Naučme sa povedať NIE pri  pokladni a rozdávané plastové tašky a používajme radšej vlastnú trvácnu tašku napr. z Ecobag...
  • Uprednostňujme lokálne produkty, ktoré nie sú dovážané z veľkých vzdialeností a nemusia byť konzervované, stabilizované, upravované mnohými chemickými látkami. Predídeme tým aj zbytočnému množstvu odpadu z obalov, pretože čím väčšia vzdialenosť, tým viac obalov sa spotrebuje na prevoz. My odporúčame Frou Frou a lokálny trh vo vašom okolí..
  • Začnime kompostovať biologické odpady, ktoré vznikajú v našej domácnosti a záhrade. Ďažďovky vo "vermikomposte" sa rýchlo stanú novými domácimi miláčikmi! Zakúpiť si ho môžte aj v tomto eshope...
  • Používajme nabíjateľné batérie (monočlánky), predídeme tak zbytočným nebezpečným odpadom a šetríme prírodné zdroje. A keby ste chceli byť úplne TOP, nabíjať ich môže aj solárnou nabíjačkou napríklad z Ecoproduktu.
  • Trochu z architektúry....Umiestnime chladničky a mrazničky ďalej od sporáku a tepelných zariadení, na chladnejšie miesta. Každý stupeň naviac nad 20 °C zvyšuje spotrebu asi o 4-6%. Pravidelne odmrazujme – 1 cm námrazy zvyšuje spotrebu až o 75% ! Zadnú stenu, kam sa usádza prach pravidelne čistime, pretože prach usadený na mriežke pre ochladzovanie zhoršuje tepelný spád (výmenu tepla medzi mriežkou a ovzdušim). Pri znečistenej mriežke sa zvyšuje spotreba energie a chladnička sa zbytočne prehrieva.
  • Nenechávajme v sieti nabíjačku na mobil či fotoaparát, pokiaľ sa nenabíjajú. Nabíjačky ponechané v zásuvke spotrebujú až 10 krát viac energie ako je treba pri nabíjaní.
  • Nechajme si čaro prechádzaniu sa po byte v spodnom prádle na leto a neprekurujme si našu príbytky (obývacia izba 20-22 °C, spálňa 18 °C). Každý stupeň naviac znamená zvýšenie spotreby energie o 6%. Používajme termoregulačné ventily na radiátoroch, sú jednoduchou možnosťou úspory asi 10-15% energie.
  • Cez okná uniká najviac tepla. Únik tepla cez okno pri trojitom skle predstavuje len 8%, zatiaľ čo pri jednoduchom okne až 30 %. Preto je veľmi opodstatnené vymeniť staré (aj keď sú také nádherné!!) za nové. Ak ich nemôžme vymeniť, aspoň ich utesnime.
  • Používajme úsporné žiarovky tam, kde sa svieti dlhodobo. Nová generácia týchto žiaroviek má 15-násobnú životnosť životnosti obyčajnej žiarovky. Spotreba úsporných žiaroviek je až o 80% menšia, preto sa ich vysoká cena rýchlo vráti. Pre priestory, kde sa svieti len krátkodobo sú vhodnejšie obyčajné žiarovky.
  • Pri varení používajme pokrievky (úspora 150 - 300%); tlakové hrnce ušetria až 50% energie. Používajme riad s rovnakým priemerom dna ako je priemer platničky, ak je hrniec menší a rozdiel je napr. 3 cm, strata energie je až 30%.
  • Vyhoďte mikrovlnky do zberného dvora!! Už pri dvoch porciách spotrebujú viac energie ako sporák a vaše jedlo premenia na smrtiaci odpad. (pozor aj na reštiky kde ich používajú!)
  • Snažme sa chodiť čo najviac pešo alebo na bicykli, pomôžeme nielen svojmu zdraviu. Ak už sa do cieľa nemôžme dostať pešo alebo bicyklom, využívajme hromadnú dopravu. Najbezpečnejšia a k prírode najšetrnejšia je vlaková doprava. Skúsme ju uprednostňovať pred autobusmi a pomôcť tak k jej zachovaniu. Pri jazde autom sa ho snažme využiť koncepty ako Greenriders.

Držme si palce vo vykonávaní pozitívnych zmien a budme dobrým príkladom ostatným...

Zdroje: priateliazeme

Redman a Methodman sú vegetariáni

25.10.2012 17:20

Raperi dostávajú rozum a stávajú sa po príklade dlhoročného vegetariána a bývalého člena Wu-Tang Clanu GZA vegetariáni. GZA sa nedávno nechal počuť, že si zvykol "robiť srandu z Metha vždy keď jedol steaky," a bol prekvapený, keď mu "oznámil, že sú už on aj Redman vegetariáni".

Máme aj na Slovensku nejakých rapperov vegetariánov?? 

Skromné včely

1.7.2012 21:46

Ak vás znepokojujú informácie o ubúdaní včelstva a plánujete si záhradku, možno vás bude zaujímať nasledovné zistenie.

Pri skúmaní chovania včiel sa došlo s prekvapením na to, že včeličky preferujú úplne obyčajné kvety pred "fancy", drahými rastinami. 
Preto v modernej záhrade, so širokým spektrom farieb a druhov nájdete oveľa menej včielok, ako na obyčajnej lúke alebo zarastenej "chudobnej" záhrade s celkom obyčajnými kvetmi ako je nezábudka, dobromyseľ, margarétka a pod. 
Nie je to preto, že by zo solidarity radšej navštevovali záhradky nižšej vrstvy. Nektár zo všedných kvetov je pre ne lepšie dostupný, ako ten zo zaujímavých, no zložitých kvetov moderných záhrad.

Takže spať k jednoduchsti. Možno vaša záhradka nebude trendy, ale včely ju budú milovať!

 

Z nákupného vozíka kreslo

29.6.2012 17:58

Pre milovníkov nakupovania, je tu jeden typ, ako si priniesť supermarket domov. O pohodlnosti síce trošku pochybujeme, ale ako nápad je to skvelý. Stačí nainštalovať vankúšiky, odištalovať kolečká a zadnú časť vozíka a kresielko je na svete. Len prosím nekradnite vozíky spred Lídla! :)

 

Zdroj: reestore

Supersize us

27.6.2012 23:06

Americká organizácia SDC - Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb, vypracovala na základe štatistík tento obrázok, ktorý znázorňuje zväčšenie porcií v USA od roku 1950.

Zo 120 gramového hambáču je dnes v ponukách až 370 gramový, zo 100 gramovej porcie hranoliek sa plynulo prešlo na 200 gramovú a objem nápoja sa vyšplhal až 6 násobne!! Taká cocacolka môže mať až 59 kociek cukru, čo sa rovná asi 800 kcal /to je asi ako 16 jabĺk/, čiže energeticky je to už samé o sebe celkom slušná večera.

Okrem fast foodov sa porcie údajne zdvojnásobili aj v klasických reštauráciách /okrem tých michellinovských, kde podľa mňa porcie majú skôr zmršťujúcu tendenciu/.
Podľa štatistík vraj bežný človek medzičasom pribral v priemere o 11 kíl.

Toto sú síce údaje americkej spoločnosti, ale to, že sa nabaľujú ľudia aj u nás je dosť zreteľné. Stačí, keď sa pozriem na malé deti s tukovými vankúšikmi, ktoré si zlé stravovacie návyky svojich rodičov odskáču v prvom rade.

Kam až to zájde a kedy nám začne dochádzať, ako sme veľmi ovplyvniteľní marketingom potravinárskych gigantov?

 

Buď milý a život ti to vráti späť

26.6.2012 20:49

Čo nás môže naučiť Kuba?

19.6.2012 22:59

Málokto vie, aký obrovský pokrok dokázala Kuba v posledných dekádach. Po páde ZSSR sa ekonomická situácia Kuby výrazne zhoršovala. Neschopnosť nakupovať drahé hnojivá, na ktorých fičí dnešné "moderné" poľnohospodárstvo, vysoká nezamestnanosť, extrémne klimatické podmienky a drahý benzín a import potravín postavilo tento štát do slepej uličky /ostatne v nej sa dnes už nachádzame aj my/. 

Kuba reformovala poľnohospodársky sektor a zverila farmárom do ich rúk nevyužívané pôdy. Farmári a vedci sa spojili pri riešení hlavného cieľa: nájsť spôsob, ako produkovať potraviny bez palív a chemických hnojív. Výsledkom je agro-ekologický systém a to, že sa dnes na Kube dopestuje takmer všetka zelenina a ovocie /pričom pred revolúciou sa dovážalo 80%/ a používanie pesticídov pritom kleslo o 3/4! 

Na Kube sa okrem toho veľmi dobre ujalo tzv. urban agriculture /mestské poľnohospodárstvo/. Napr. v Havane boli vytvorené štátne mestské záhrady a mesto začalo podporovať ľudí v pestovaní ovocia a zeleniny v meste. Dnes sa na tieto účely zamestnáva okolo 33,000 mestských farmárov. Vďaka tomu je až 50% čerstvej zeleniny a ovocia dopestovaných v meste a jeho blízkom okolí. Kubánci prejavujú snahy, rozšíriť tento systém aj do Venezuely a ďalšie štáty latinskej Ameriky. Škoda, že je Kuba tak ďaleko. Možno by jej vplyv inak osvietil aj našich zákonodarcov...

 


Havana Homegrown: Inside Cuba's Urban Agriculture Revolution from Kitchen Gardeners International on Vimeo.

 

 

Záhradná snobárina

13.6.2012 22:22

I AM IN  WITH MY GARDEN

 

Čaro rýpania sa v zemi holými rukami, radovanie sa z klíčiacich semiačok, napchávanie sa vo svojej záhrade voňavými jahodami = TY BYT VELMI STASTNY CLOVEK

 

7 dôvodov, prečo ísť do záhradkárčenia:

1. Viete, čo jete...no comment, je to jasné ako facka

2. Kvalitka...nie je nič luxusnejšie, keď si oberiete na koláč čerstvé maliny, vytiahnete zo zeme do šalátu mladú cibuľku, odtrhnete si z vášho kríčku na balkóne sladkú cherry paradajku alebo urobiť si /nealko!/ mojito z fresh mäty. A to nehovoriac o tých muchas buenos vitaminos a enzymos!

3. Je to zelené...Zelenina k vám nebude musieť cestovať 1500 kilakov zo španielskeh sklenníka, bez chemických postrekov a hnojív to úplne super dáte /aj keď vám babky budú tvrdiť opak/, vytvárate friendly habitat pre zvieratká a defakto zároveň pomáhate čistiť vzduch a okysličovať ho. Jupííí!

4. Je to ekonomické...Konečne nemám pocit, že neustále len beriem a nič nevraciam zemi späť. Nech žije kompostovanie! Budete sa tešiť AKO BLÁZNI, keď sa z kuchynského bio odpadu stane vitamínová bomba pre vaše milované rastlinky. Ak pri tom zbierate ešte aj dažďovú vodu, tak je to hobby za babku.

5. Je to fit...Veru polievanie krhlou, strečing cez záhony, terénne úpravy a iné záhradné disciplíny dajú niekedy dosť zabrať. Nie je nič lepšie, ako zaspávať z dobrým pocitom fyzicky zdravo unaveného tela.

6. Je to terapeutické...Vždy keď sa cítim na prd, dám si dávku záhrady a tam sa vždy z tej depky a presu nejak zázračne vyliečim. A keď sa začnete rozprávať s rastlinami a hladkať ich, môžete zíkať úplne iný vzťah k prírode /a aj ona k vám/. A to se počítá!

7. Upevňuje vzťahy...Ani sa nenazdáte a budete so susedmi konverzovať na tému rez krovín, optimálny osevný plán a možnosti spracovania úrody /popritom vám porozprávajú svoje životné story a vývoj deja aktuálneho sitkomu/. Kamaratí a rodina vás budú častejšie navštevovať, aby sa mohli napásť vo vašej záhrade.

 

Nemáte záhradu, môžete mať toto...

alebo aspoň toto... :)

 

keep it REAL

11.6.2012 22:39

"Vytvárame naše nástroje a následne naše nástroje utvárajú nás"....Marshall McLuhan 

Podľa McLuhana sú všetky technológie alebo médiá predĺžením našich vlastných schopností a našich zmyslov a sú prostriedkom k posilneniu ľudskej funkcie. 
Napríklad, jazyk je rozšírením myslenie a pamäte, písanie je rozšírením hovorenej reči, nôž  môže byť predĺžením ruky a auto môže byť  zase predĺžením našich nôh. Takéto rozšírenie alebo predĺženie pridáva efektivitu do nášho života, avšak prichádza aj s nedostatkami, a to, čo McLuhan tiež zdôraznil, bolo, že každé nové rozšírenie prostredníctvom technológie doslova amputuje a ovplyvňuje iné, už fungujúce rozšírenie. 

Ak ste to veľmi nepochopili, tu je príklad. Veľmi jasne to vidíme dnes v tom, že notebooky a chytré telefóny rozširujú naše myšlienky, spomienky a hlasy a vymazávajú pomaly potrebu face-to-face rozhovorov a spojenie s prírodou.  V dnešnej dobe sme obklopení tým, čo McLuhana nazval konečná fáza rozšírenia človeka, kde digitálne technológie a vysokorýchlostné pripojenie napodobňujú a nahrádzajú celé naše vedomie. Vieme, že sme stále nadmerne zaťažení, roztržití a odcudzení navzájom, ale čo s tým budeme robiť? 

Existujú rôzne spôsoby, ktorými sa môže táto otázka riešiť, počnúc samotnou technológiou a dôležitosťou projektovania technológie, ktorá je nielen užitočná, ale aj ekologicky udržateľná a podporujúca ľudské hodnoty. Väčšina z nás nemá na toto vplyv, ale čo každý z nás môže kontrolovať, je to, ako používame tieto technológie a do akej miery sme konzumentmi médií.  Zapojte sa k hnutiu Slow media movement, ktoré nabáda ľudí, aby spomalili svoje životné tempo a riešili otázku "časovej chudoby". 

Toto hnutie pripomína dnešný digitálny vek a vyzýva k tomu, aby sme si uvedomili hodnoty off-line médií a našli správnu zlatú cestu. Pokrok je skvelá vec, ale keď nie je našim pánom. Je to naozaj trochu smutné, ak musí vznikať hnutie na to, aby si človek uvedomil, že byť pripojený a informovaný je super vec, ale nemalo by to nahrádzať náš čas strávený v prírode, s rodinou alebo sám so sebou! Nemusí to byť za cenu vecí, ktoré dávajú nášim životom najväčšiu hodnotu.

Začnite malými krôčikmi. Nabudúce, keď sa ocitnete sami alebo budete tráviť čas v spoločnosti ostatných, skúste si dať pauzu od vášho drahocenného smart founu. Zasaďte strom, navštívte národný park alebo sa stretnite na obede s reálnou osobou a konverzujte trebárs o tom, ako môžete prispieť k záchrane našej krehkej prírody. Uvidíte, že vás to naplní omnoho viac a hlavne dlhodobejšie, ako keď vám na novej profilovke pribudnú nové "lajky". 

So keep it REAL folks!!

 

Sme mäsožravci? Tak ako to je?!

7.6.2012 22:35

Povedzte niekomu, že ste vegetarián a z ničoho nič má titul z medicíny, odbor dietológia a správne stravovanie...

Pred nedávnom som debatovala s jedným pánom, ktorému som medzi rečou prezradila, že som vegetariánkou. Asi som to nemala robiť. Nasledovala investigatívna spleť otázok a monológ o tom, aký je to len nezdravý a neprirodzený spôsob života /každý vegetarián to určite už zažil/. Hovoril tak oduševnene, že som ho bez nejakých hádok jednoducho nechala, kým ho to prestane baviť a rozpravu sám ukončí.

Jak si kto udelá, tak má...

Som vegetariánkou z presvedčenia už....eeeeeem..asi 6. rokom a s čistým svedomím môžem povedať, že obrázok šťavnatého steaku alebo hamburgeru mi absolútne nič nerobí /úplne vážne/. Mozog taký image proste už nevyhodnocuje ako niečo, čo je k vhodné jedlu. Asi z toho vyplýva to, že človek je učenlivý tvor a to znamená, že sa od niečoho dokáže aj odučiť. Ak chce...

/Samozrejme, že vegetariánska strava nie je len o tom, nekozumovať mäso. Ale o tom niekedy nabudúce./ 

Toto video je najmä pre tých, ktorí vegetariánmi /ešte/ nie sú a skalopevne sa považujú za mäsožravca. Možno po jeho pozretí svoj postoj prehodnotíte. Ak aj nie, snáď sa aspoň zasmejete. Je tam totiž pár vtipných momentov. 

 

|<<<
12