„Odkiaľ vezmem bielkoviny, keď prestanem jesť mäso?"
"Budem mať dosť B12, keď obmedzím živočíšne výrobky?"
Sú vám tieto otázky povedomé? ... Každý, kto rieši rieši otázku zdravej výživy a chce aby mu telíčko dobre slúžilo, si takéto /alebo podobné/ otázky prosto musí položiť.
Ak dovolíte, radi by sme vás nasledovnými riadkami uistili, že sa v tomto smere môžte cítiť absolútne v bezpečí. Postačí vám k tomu pár informácií a trochu vôle...
Všetci vieme, že nezdravé jedlo nie je len výsadou tých, čo vo veľkom jedia mäso či vajcia, sú milovníci junk foodu a podobne...Nájdu sa aj medzi zdravo sa tváriacimi "bylinožravcami". Títo potom takouto stravou trpia rovnako ako všetci ostatní, pretože povedzme si úprimne... z nutričného hladiska medzi vyprážaným rezňom, vyprážaným syrom a vyprážaným šampiňónom či karfiolom zas až taký rozdiel nie je.
Vo všeobecnosti preto platí, že keď nemáte dostatočne pestrú stravu plnú čerstvej zeleniny a ovocia, a pravidelne nekonzumujete orechy a semienka, je veľká pravdepodobnosť, že máte nedostatok niektorého z vitamínov alebo minerálov, či už ste vegetarián, vegán, vitarián, XY-án alebo všežravec.
#1 Bielkoviny
Hoci je otázka bielkovín alebo proteínov nadiskutovanejšia, skutočne predstavuje najmenší problém. Predstavte si najväčšie zvieratá na zemi – slony, žirafy, nosorožce, hrochy, kone, byvoly atď. – a koľko asi tak potrebujú bielkovín, aby vyrástli do takých rozmerov... všetky sú bylinožravé! Papajú trávu, listy a korienky, lebo vedia, čo je dobré :-)
A teraz prakticky. Bielkoviny sú nesmierne dôležitou súčasťou našej stravy, pretože sa zúčastňujú prakticky každého bunečného procesu a sú potrebné pre regeneráciu a rast. Sú zložené z aminokyselín, z ktorých 9 si telo nedokáže vyrobiť samo a musí ich prijímať v potrave. Na rozdiel od živočíšnych potravín väčšina rastlinných neobsahuje všetky tieto esenciálne aminokyseliny, no prirodzenou kombináciou napr. obilnín a strukovín v jedle nie je problém ich získať. Bohatými zdrojmi rastlinných bielkovín sú v prvom rade strukoviny (šošovica, fazuľa, sója, hrach), celozrnné obilniny (najmä bezlepkové), orechy a semienka, no aspoň minimálne množstvo bielkovín je obsiahnuté prakticky vo všetkom, hoci aj v jablku či šaláte. Navyše existujú aj také vegánske superpotraviny, ktoré obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ako sú konopné semienka, bobule goji (kustovnica čínska), skvelá bezlepková quinoa či spirulina!
Pre zaujímavosť ...
100 g morčacieho masa (asi 33 g bielkovín) = 100 g mandlí alebo 180 g fazule aleboooo 57 g spirulíny
# 2 B12
Vitamín B12 predstavuje jediný skutočný vegánsky problém z hľadiska výživy, pretože ho produkujú baktérie a iné mikroorganizmy, podľa niektorých odborníkov prítomné iba v živočíšnych potravinách. Výskyt tohto vitamínu je vo všeobecnosti pomerne vzácny, ale našťastie ho ani nepotrebujeme veľa. Vegetariáni konzumujúci vajcia a mliečne výrobky sa o príjem B12 pravdepodobne nemusia obávať, no vegáni by mu mali venovať zvýšenú pozornosť. Niektorí odborníci tvrdia, že vitamín B12 je možné dopĺňať aj konzumáciou napr. fermentovaných potravín (kyslá kapusta, miso, kombucha, tempeh), morských a sladkovodných rias (spirulína) či kvasnicových výrobkov (klasické či lahôdkové droždie), no iní sú presvedčení o tom, že v tomto prípade je nutné brať výživové doplnky. Ideálne je preto asi dať si urobiť krvné testy a zariadiť sa podľa výsledkov :-)
Náš tip....
na raňajky za lyžicu BIO zeminy ...pssss... srandujeme, ale proti gustu žiadny dišputát ....
NABUDÚCE si podáme vápnik a železo....
Zdroje:
healthaliciousness.com
en.wikipedia.org
health.clevelandclinic.
pcrm.org